کشف استعدادهای نسل زد Z و مدیریت آنها در سازمان
نسل زد(Z) چه کسانی هستند؟
نسل زد ( Generation Z یا همان Gen Z) که به زبان عامیانه به عنوان زومرها نیز شناخته میشوند، گروه جمعیتی جانشین نسل وای (Generation Y) و قبل از نسل آلفا است.
نسل زد به افرادی گفته می شود که تقریباً بین سالهای 1997 تا 2012 (به تاریخ شمسی بین سال های 1375 تا 1390) متولد شدهاند. این نسل از همان ابتدای کودکی پیشرفت های تکنولوژی را دیده و در دوران رشد خود، تکنولوژی متفاوتی از نسل های قبل از خود را تجربه نموده اند.
پس از ورود این نسل به بازار کار، مدیریت آنان به یکی از چالشهای مهم بازار کار در دنیا تبدیل شده است و برابر آمار منتشره، در حال حاضر بیش از 40% افراد در بازار کار را این افراد تشکیل میدهند. در واقع نسل زد بخاطر وجود تفاوتهایی که با نسل گذشته دارد، تعاریف خاص خودش را دارد. کنترل و چگونگی رفتار با نسل زد توسط مدیران، یکی از ظرافتها و مهارتهای مدیریتی مهم است که تاثیر بسزایی بر بهبود عملکرد و بازدهی بیشتر واحدهای آنان در سازمان ها دارد. در ادامه به موارد مهمی از جمله: معرفی نسلها، ویژگیهای نسل زد، استراتژیهای مورد نیاز برای موفقیت در برخورد با این افراد و…. اشاره میکنیم.
اگر شما هم تمایل دارید اطلاعات بیشتری در خصوص اینکه
نسل z چه کسانی هستند؟
مدیریت نسل زد Z در محیط کار چگونه انجام میشود؟
خواندن این مطلب برایتان مفید خواهد بود.
نسل زد ها چه ویژگیهایی دارند؟
قطعا مهمترین نکته برای مدیریت نسل z ابتدا شناخت خصوصیات آنان و سپس توانایی برقراری ارتباط با آنها است. به همین علت بعضی از ویژگیهای مشترک نسل زد را بیان میکنیم. واضح است که این موارد جزو پر تکرار ترین ویژگی های آنان بوده و در موارد مختلف مثال های متفاوتی هم وجود خواهد داشت. توجه به این فاکتورها علاوه بر مدیریت سازمانی کارکنانتان میتواند راهگشای استراتژی های مختلف سازمانی از جمله فروش، تولید، سرمایه گذاری و… نیز باشد چرا که این افراد علاوه بر اینکه هم اکنون درصد بالایی از نیروی کار را تشکیل میدهند بلکه مخاطبان شما در کسب و کار و محصولات تولیدی یا خدمات ارایه شده در سازمانتان نیز می باشند.
مطالبه آزادی بیان: این نسل عمیقا به ارزشهای انسانی متعهد هستند و دوست دارند تا بتوانند به دور از ملاحظات و قوانین محافظه کارانه، نظرات خود را بیان کنند. به همین دلیل مطالبه گری و انتقاد از مشکلات و اوضاع نابسامان در موارد مختلف، از جمله خصوصیات این نسل در نظر گرفته میشود.
استفاده از فضای مجازی و فناوریهای دیجیتال: یکی از ویژگیهای نسل زد که به صورت بارز در آنها وجود دارد، ارتباط آنها با اینترنت و وسایل دیجیتالی است. افراد نسل Z دوست دارند تا از طریق اینترنت فعالیتهای خود را انجام دهند.
خلق و نوآوری: از خصوصیات متولدین نسل z میتوان به خلاق بودن آنها اشاره کرد. آنها از افرادی هستند که به شکستن چهارچوبها علاقه دارند و به همین دلیل ابداعات بسیاری را پدید می آورند.
مذاکره: یکی دیگر از ویژگیهای نسل زد، تمایل آنها به گفت و گو و مذاکره است. آنها باور دارند که با استفاده از صحبت کردن در خصوص موضوعات یا مشکلات میتوانند راهکار آن را بیابند.
نیاز به دریافت تایید: آنها علاقه دارند تا اموری که انجام میدهند، مورد تایید قرار بگیرد. اگر کارکنانی از نسل زد دارید حتما در خصوص فعالیتشان اظهار نظر کنید.
تنهایی: افراد نسل زد علی رغم فعالیت بسیار در شبکههای اجتماعی و امکان برقراری ارتباطات گسترده، تنهایی بسیاری را تجربه میکنند چرا که اکثر نقاط ارتباطی آنان در فضای مجازی بوده و تعداد تماس های فیزیکی آنان کاهش چشمگیری داشته است.
نکات مهم در مواجهه با نسل زد
چالشی که پیش روی شما قرار دارد این است که چگونه با این نسل رفتار کنید؟
راهکار برقراری ارتباط مؤثر با نسل زد که در دنیای دیجیتال و مانوس با فناوری بزرگ شدهاند، در واقع یادگیری مهارت های جدید و ارتباطات در دنیای مدرن است. مدیریت این ارتباطات و ایجاد محیطی دوستانه و غیر رسمی با نسل زد، که از جنبه های اجتماعی، فرهنگی و فنی متفاوتی با دسته های سنی قبلی خودشان برخوردارند، بسیار حائز اهمیت است. چند تیتر زیر را در مواجهه با آنان همواره به یاد داشته باشید:
گوش دهید: در موقعیتهای سخت و تنش زا، گوش دادن به صحبتهای افراد نسل زد حتی اگر حق با آنها نیست، میتواند زمینه پذیرش حرف شما و آرام شدن اوضاع را فراهم کند.علاوه بر این، شما باید برای نسل زد ارزش قائل باشید و آنها را به عنوان ذخایر آینده کسب و کارتان ببینید. آنها نه تنها بهترین توانایی ها و دانش را دارند، بلکه یک پتانسیل مستعد برای دستیابی به اهداف سازمانی هستند. استفاده از دانش و تجربیات آنها به عنوان مدیر به پیشرفت و توسعه سازمانتان کمک میکند.
تعهد دهید: یکی از نکات مهم در روانشناسی نسل زد، تعهد به قول و قرارهایی است که با آنها میگذارید. پس حتما نسبت به صحبتهای خود توجه کنید؛ چرا که افراد نسل زد به آنها اهمیت میدهند.
واقع بین باشید: برای موفقیت در تعامل و ارتباط با نسل z حتما توجه کنید که صحبت های شما باید منطقی و واقع گرایانه باشد؛ چون متولدین این نسل افرادی واقع بین هستند.
به روز باشید: جهت برقراری ارتباط با نسل زد بایستی تلاش کنید فناوری مورد استفاده ی آنان را بشناسید تا امکان تعمل با آنان را داشته باشید. همچنین شما باید به آنها برای یادگیری نکات جدید و تهیه خودیاری، همراه با مفاهیم قدیمی به آنان کمک کنید.
استفاده از فضای مجازی: یکی از راه حل های برقراری ارتباط موثر با نسل زد، استفاده از فضای مجازی است. به عنوان مدیر، شما باید در فضای مجازی هم حاضر باشید و در صفحات اجتماعی مختلفی که نسل زد استفاده میکند، حضور داشته باشید. با این کار، میتوانید با این نسل و حرکت هایی که بیشتر در دنیای مجازی انجام میشود، مواجه شوید. همچنین، شما میتوانید از فضای مجازی برای بهبود تفاهم و ارتباط با نسل زد استفاده کنید. به عنوان یک مدیر، شما میتوانید برنامه هایی مخصوص جوانان برای ممکن نمودن بحث و گفتگو در مورد موضوعات مختلف در صفحات اجتماعی برگزار کنید. این کار باعث میشود تا نسل زد حس کند که نظرات و ایده های آنان مورد توجه قرار میگیرد و در فرآیندهای تصمیم گیری سازمانی تأثیر میگذارد.
مهمترین دغدغههای نسل زد در سازمانها چیست؟
یکی از مهمترین سوالاتی که در شیوه نوین مدیریت نسل زد مطرح میشود راجع به انتظارات نسل جوان در محیط کاری است. اینکه چه مواردی برای آنها بیشتر اهمیت دارد؟ مهمترین دغدغههای نسل زد در سازمانها چیست؟ چگونه میتوان بیشترین بهرهوری را از نسل زد دریافت کرد؟
خوشبختانه بر پایه تحقیقات ومحاسابات فراوانی که تا کنون انجام شده است، تا حد زیادی میتوان توضیح داد که بارزترین ویژگیهای نسل زد کدامها هستند. مهمترین خصیصههای نسل زد آنهایی هستند که تقریبا در تمامی افراد این نسل وجود دارند و با درصدهای کمتر و بیشتر بروز پیدا میکنند. نظرسنجیها ومشاهدات نشان دادهاند که مهمترین دغدغههای نسل زد در سازمانها موارد زیر هستند:
۱- برخورداری از رفاه: بدون شک داشتن رفاه برای تمامی نسلها مهم است اما افراد نسل Z-GENERATION به داشتن رفاه اهمیت بیشتری میدهند. این موضوع در مدیریت نسل زد بشدت حائز اهمیت است؛ چرا که شما یک فاکتور اصلی برای رسیدگی به خواستههای کارکنان خودتان دارید و میتوانید وقت، هزینه و انرژی خود را به صورت هدفمند خرج کنید. در این صورت منابع شما هدر نمیرود چون با اولویت بندی خاصی که بر پایه روانشناسی نسل z است، شما میتوانید به بهبود ارزیابی عملکرد کارکنان و در نهایت پیشرفت کارتان کمک کنید. باید بدانید که رفاه یک واژه کلی است و رفاه در حیطه های مختلفی از جمله: رفاه جسمانی، روحی و… تعریف میشود. رفاه در محیط کاری شامل پنج مورد اصلی است که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
رفاه اجتماعی: معمولا رفاه اجتماعی خیلی بسته به سطح شناخت شما از مدیریت نسل z ندارد. معمولا رفاه اجتماعی تا حد زیادی بسته به چگونگی رفتار شما و ارزشی است که به نیروی کاری خود میدهید.
رفاه شغلی: حتی اگر نمیتوانید شرایط ثابتی از لحاظ رفاه شغلی برای افراد نسل زد ایجاد کنید، باز هم در حیطه اختیارات خودتان و در حد زمان قرار داد سعی کنید حتما رفاه شغلی متفاوتی را در شیوه مدیریت کارکنان این نسل در نظر بگیرید.
رفاه مالی: اگرچه استراتژی پرداخت در سازمان ها ارتباطی به نسل یا جمعیت یا سن کارکنان آنان ندارد اما میتوان در طراحی شیوه های جبران خدمات، بصورت خلاقانه میتوانید این افراد را از داشتن رفاه مالی مطمئن کنید.
رفاه ارتباطی: نوع دیگری از رفاه که میتواند روی کارکرد افراد تاثیر داشته باشد، رفاه ارتباطی است. این نوع از رفاه به تمایل ذاتی این نسل در خصوص ساختار شکنی برمیگردد. افراد این نسل عمدتا برقراری ارتباطات به صورت های فرمال و دارای چارچوب را نمیپسندند و دوست دارند از شیوه های نوین تری کارهایشان را انجام دهتد به عنوان مثال به جای انجام مکاتبات در سیستم های اتوماسیون اداری، از ارسال پیام هایشان در شبکه های اجتماعی استقبال میکنند.
۲- آموزش و به روز بودن: مورد بعدی که یکی از موضوعات جدید در مدیریت نسل زد است، علاقه به آموزش و به روز بودن آنان است. افراد این نسل بسیار به اثر گذاری مثبت علاقه دارند و در صورت آموزش صحیح، سعی میکنند که توان خود را به صورت کامل صرف کار کنند. اما این مورد منوط به آموزش به آنها میباشد. در واقع یکی از ویژگیهای نسل زد علاقه به آپدیت بودن و به روز بودن در حیطه کاری مورد نظر است. شما باید به عنوان یک مدیر، سعی کنید که حتما با توجه به محدودیتهای سازمان در منابع مالی و… تا حد ممکن این امکانات را برای کارکنان فراهم کنید.
چگونه نسل زد را در سازمان مدیریت نماییم؟
مدیران موفق در مواجهه با نسل زد، به موارد زیر توجه مینمایند:
همراهی: یکی از این موارد، انتظار همراهی توسط مدیر میباشد که در نسل جدید از اهمیت بالایی برخوردار است. حتما دقت کنید که مدیریت نسل زد نیاز به سطح نسبتا بالایی از همراهی دارد. منظور از همراهی در اینجا درک متقابل است. در واقع باید سطحی از روابط دوستانه بسته به کار مورد نظر بین کارفرما و این افراد برقرار باشد؛ چرا که تحقیقات ثابت کردهاند بازدهی افراد نسل زد در این شرایط به نسبت دیگر نسلها، بالاتر است.
بازخورد دادن: شاید جالب باشد بدانید که یکی از مهمترین فاکتورها برای افراد نسل جوان بازخورد گرفتن بابت کارها است. شاید بگویید که این مسئله فقط به مدیریت نسل z بستگی ندارد و همیشه وجود دارد. حق با شماست اما گرفتن بازخورد برا آنها مهم است. این ویژگی را میتوانیم با خصوصیت تاثیرگذار بودن آنها ارتباط دهیم. پیشتر گفتیم که یکی از خصیصه های این نسل تأثیرگذاری است. بخشی از این تاثیرگذار بودن به دلیل بازخورد گرفتن و رعایت مواردی است که شما در این بازخورد به آنها میگویید.
دقت کنید که بازخورد نه به معنای تعریف و تمجید و نه به معنای تشویق غیرواقعی است. البته برازنده است که در صورت بالا بودن کیفیت کار افراد خود را حتما تشویق کنید. این تشویق میتواند با ترفیع و افزایش حقوق و پاداش بوده و یا تنها زبانی باشد. منظور از بازخورد در حوزه روانشناسی نسل زد این است که افراد بدانند شما به کار آنها توجه کردهاید و عملکرد آنها مورد بررسی قرار گرفته است. این مورد به قانونمندتر شدن و با انگیزهتر شدن افراد هم کمک میکند؛ حتی میتواند باعث ایجاد رقابت سالم در میان افراد این نسل هم بشود.
مطالعه: مورد بعدی که شاید ساده و پیش پا افتاده بنظر برسد مطالعه است. شاید پاسخ به این سوال که نسل زد چیست؟ در ابتدا ساده بنظر برسد اما انسانها موجودات پیچیدهای هستند و شک نکنید که هر چقدر اطلاعات و تجربه شما در مورد Z-GENERATION ها بیشتر باشد، قطعا روی پیشرفت کاری شما در تمامی جهات تاثیرگذار خواهد بود.
ایجاد فضای آموزشی: گفتیم که یکی از مواردی که در روانشناسی نسل z وجود دارد، علاقه آنها به بروز بودن و دریافت آموزشهای جدید است؛ به طوری که بستر مناسب آموزشی توسط مدیریت فراهم شود.
کنترل صحیح: قطعا در هر محیط کاری و برای هر نسلی، سطحی از کنترل روی کارها وجود دارد؛ این مورد برای افراد نسل جوان هم صادق است. اما شیوه کنترل شما در مدیریت نسل زد میتواند کمی متفاوت باشد. Z-GENERATION ها دوست دارند که کنترلهای بیهوده روی آنها وجود نداشته نباشد و تا حدی از استقلال کاری و عملکردی هم برخوردار باشند. در واقع آنها مشکلی با کنترل شدن ندارند اما این کنترل باید هدفمند باشد و به صورت مداوم و آزار دهنده هم نباید باشد تا این افراد رفاه بیشتری را در محیط کار احساس کنند.
شرح دقیق انتظارات: شاید شما به عنوان مدیر و شخصی که بارها این کارها را انجام دادهاید، بدانید که مثلا پذیرش ارباب رجوع با یک روش خاص، صحیح است. حتی شاید فکر کنید که برخی موارد بدیهی هستند و افراد به صورت کاملا خودکار میدانند که کدام کارها را انجام دهند. باید بگوییم که بهتر است در مورد نسل زد موارد را حداقل یک بار به صورت کامل توضیح دهید. این افراد به جزئیات توجه دارند که یکی از موارد بارز در روانشناسی نسل z به شمار میرود. ثابت شده است که مشخص کردن دقیق و کامل انتظارات، اعلام کردن دد لاینها (زمانی که فرد برای انجام کار دارد)، و شرح کامل وظایف میتواند روی عملکرد این افراد وکاهش استرس آنها تاثیر بسزایی داشته باشد.
در نهایت می توان گفت مدیریت صحیح کارکنان نسل زد یکی از عوامل کلیدی در بهبود عملکرد سازمانها است. با رشد تکنولوژی و تغییرات سریع در سازمانهای مدرن، نسل جدید کارکنانی وارد بازار کار میشود که نیازها و خصوصیاتی جدید را به همراه دارند. بنابراین، مدیریت صحیح کارکنان نسل زد برای موفقیت سازمانها ضروری است. نسل زد، بهعنوان جوانترین نسل کارکنان در سازمانها، خصوصیات دیگری در ارتباط با نسلهای قبلی دارد. این نسل عموماً فعال، خلاق، و علاقهمند به رشد و پیشرفت است. به همین دلیل، سازمانها باید با تغییر نیازها و خواستههای نسل جدید کارکنان به منظور استقبال از آنها و تسلط بر مدیریت آنها مواجه شوند. علاوه بر این، مدیریت صحیح کارکنان نسل زد میتواند منجر به افزایش نوآوری و خلاقیت در سازمان شود. نسل زد عموماً خلاقیت بالا و تواناییهای فنی قویتری را نسبت به نسلهای قبلی دارند. این نسل تمایل دارند که فعالیتهای خلاقانه انجام دهند و با استفاده از تکنولوژی و نوآوریهای جدید، مسائل سازمان را بهبود بخشند. بنابراین، سازمانها برای بهرهبرداری کامل از ظرفیتهای نسل زد باید محیطی را فراهم کنند که نوآوری و خلاقیت آنها را شکوفا کند. هرچند که مدیریت صحیح کارکنان نسل زد میتواند به بهبود عملکرد سازمانها کمک کند، اما این مسئله به تلاش و تعهد خود افراد هم وابسته است. بدون تعامل قوی و همکاری مؤثر بین مدیران و کارکنان، هیچگونه مدیریت صحیح نمیتواند بر قدرت و توانمندیهای نسل زد تأثیر گذار باشد. بنابراین، بهبود ارتباط و تعامل بین مدیران و کارکنان ضروری است. با توجه به خصوصیات و نیازهای نسل زد، سازمانها میبایست به مدیریت آنها توجه ویژهای نشان دهند تا بتوانند عملکرد خود را بهبود بخشند. در این راستا، رهبری و مدیریت قویتر، تسهیلگری در بروز انگیزش و احساس کارآمدی، و پرورش فضای خلاقیت و نوآوری، اقدامات مهمی برای مدیریت صحیح کارکنان نسل زد خواهد بود. بنابراین، به منظور بقای و رشد پایدار سازمان، لازم است توجهی مداوم به مدیریت صحیح کارکنان نسل زد از سوی مدیران صورت گیرد.
بنظرم مطالب خیلی درسته و مواجهه با کارکنان نسل z توی سازمانها اگه به این موارد توجه نکیم یه چالشه